• este un oras din jud.iasi, România . Este situat în nord-vestul judetului Iasi, pe drumul Iasi - Botosani. Are o populatie de 11.271 locuitori. În evul mediu aici a functionat o curte domneasca, în care Stefan cel Mare a ridicat o biserica, care poate fi vazuta si azi.
• În acelasi oras se gaseste biserica "Sfantul Neculai" ridicata de domnitorul Petru Rares. În economia localitatii se remarca industria textila, de prelucrare a lemnului si alimentara. În oras functioneaza doua scoli generale,un liceu si mai nou un grup scolar tehnic. Asistenta medicala este asigurata de un spital, o policlinica si cabinete medicale de medicina de familie. La sud de oras se afla cunoscuta regiune viticola Cotnari.
• Situat nu departe de centrul orasului, Muzeul Viei si Vinului din Hârlau este gazduit într-o cladire veche din secolul al XIII-lea. La realizarea acestuia, muzeografii Complexului Muzeal Moldova, dar si arhitectii, au lucrat mai bine de sapte ani.Turistii vor putea vedea apoi toate ipostazele muncii în vie. Sunt expuse diferite masti, reprezentând dusmanii viticultorului, nu a fost uitat nici mestesugul olaritului, pentru ca "vinul se bea din ulcele".
• Date Geografice - Orasul Harlau este situat in NE tarii,la la intersectia paralelei de 47026’ latitudine nordica cu meridianul de 26054’ longitudine estica.Incepand din anul 1968,Harlaul face parte din judetul Iasi ocupand in cadrul acestuia o pozitie N-Vestica.
Din punct de vedere geografic orasul este asezat in aria de contact a Podisului Sucevei cu Campia Moldovei,subunitati ale Podisului Moldovei,cu conditii si resurse naturale variate,generand economii complementare.
De asemenea, muzeografii au expus numeroase costume populare, purtate în ocazii diverse.<br><br>Traseu turistic european la Muzeul Vinului de la Hârlau
La subsolul cladirii, muzeografii ieseni au ilustrat o crama autentica, în care sunt expuse mai multe tipuri de butoaie de vin, diferite instalatii prin care taranii obtineau faimoasa licoare. "La subsol poate fi vizitat un hol al instalatiilor tehnice, în care avem expuse mai multe teascuri de vin. Printre acestea, cel mai vechi teasc de vin din Moldova, dar si multe alte instrumente folosite de taranii nostri".Muzeul Vinului si Viei de la Hârlau poate va fi inclus într-un circuit turistic european. "Exista un proiect, numit Drumul vinului, pe traseul Republica Moldova-Podgoriile Cotnari-Muzeul Vinului-Europa Occidentala, care, speram, va primi finantare din partea UE. În acest fel, muzeul, la care s-a muncit atâtia ani, si care este foarte bun, va fi promovat si în strainatate"
Vatra orasului s-a dezvoltat in partea de N a Depresiunii Harlau,pe cursul superior al Bahluiului,in amonte de confluenta paraului Nicolina.Dealurile din jur (Dl.Pietrosu-205m,Dl.Foisor-320m,Dl.Viilor-186m)confera orasului Harlau valente strategice intuite si folosite de populatia bastinasa inca din vechime,iar padurile,livezile si viile care le acopera sporesc pitorescul peisajelor.
Suprafata administrativa a orasului este de 3511ha,iar cu cei 11708 locuitori,harlaul ocupa in 1992 locul IV intre asezarile urbane ale judetului,dupa municipiul Iasi,Pascani si orasul Targul Frumos.
Relieful din zona Harlaului,dezvaoltat pe depozitele volhiniene si basarabiene,apartine Masivului Dealul Mare,la V de oras si Campia Moldovei la E de oras.El prezinta un caracter complex datorita structurii si litologiei substratului geologic pe de o parte,iar pe alta parte datorita factorilor geografici modelatori.Astfel prezenta orizonturilor mai dure de gresii calcaroase si calcare olitice in Masivul Dealul Mare explica atenuarea denudatiei si altitudinii mai mari la V de oras.Initial aceste orizonturi formau o placa continua,dar raul Bahlui a fragmentat-o in doua,individualizandu-se Dealul Mare(587m)si Culmea Holmului(556m),Platourile litostructurale dau specificul Masivului Dealul Mare-Harlau.Cel mai intins este Platoul Sangeap,avand aspectul unei campii suspendate la circa 400m altitudine,cu o usoara inclinare spre SE.
Copyright © 2006 - 2007 Harlaul.uv.ro Toate drepturile rezervate